11 zajímavostí o kávě, které se vyplatí znát

Věděli jste, že etiopské kozy stály u zrodu kávy? Věděli jste, že zpočátku káva nebyla podávaná jako chutný teplý nápoj? Věděli jste, že káva může růst na stromě vysokém až 9 metrů? A chcete vědět mnohem víc?

1. Tančící kozy
Legenda praví, že vše začalo kdesi na etiopské pastvině. Tamní pastýři jednoho dne zpozorovali neobvyklé chování svých koz, které při pojídání kávových bobulí začaly „skotačit“ a „tančit“. Jistě by bylo velmi zajímavé zjistit, jaké účinky měl kofein následně na samotné pastevce.

2. Do pusy prosím!
Původně byla káva určená k jídlu, nikoliv k pití. Africké kmeny vynalezly způsob, jak připravit nekonečnou zásobu energetických bomb. Dosáhly toho smícháním tuku s kávovými bobulemi. Výsledný produkt byl tak vždy připraven ke konzumaci a nebylo k tomu zapotřebí žádné další energie.

3. Vzestup Islámu
.. značným dílem napomohl popularitě kávy. Islamisté vyhlásili prohibici na konzumaci jakéhokoliv alkoholu, ale kávu naopak akceptovali. Pokud bychom se podívali na tehdejší zastoupení Islámu ve světě zjistíme, že ke konzumaci kávy přesedlala nemalá část populace.

4. Veškerá káva na Zemi roste v bobovém pásu 
Bobový pás, anglicky Bean belt, je oblast mezi obratníky Raka a Kozoroha. Jedná se o vůbec nejteplejší oblast na Zemi, která je právě pro pěstování kávy nejvíce vhodná. A to z prostého důvodu – dochází zde k malému výkyvu teplot během roku. Pro zajímavost Hawai je jediným státem Spojených států, kde se pěstuje káva.

5. S prohibicí také na kavárny!
Psal se rok 1675. Tehdejší král Spojeného království Karel II. Stuart (1630-1685) se rozhodl zakázat kavárny na území Spojeného království. Tvrdil, že právě u kávy ho lidé nejvíce pomlouvají a diskutují o jeho politických rozhodnutích. Těžko si představit, že by se čeští politici uchýlili k podobnému kroku v českých hospodách a barech.

6. Arabica drží prim!
Kávovník arabský (Coffea arabica) tvoří přibližně 70 % veškeré produkce kávy na Zemi. Arabica je považována za nejkvalitnější kávu – má totiž nízký obsah kofeinu a je známá svou jemnou a velmi lahodnou chutí. Naopak Kávovník statný (Coffea canephora), neboli Robusta obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu, než Arabika, a její chuť a aroma nejsou tak výrazné.

7. Káva na stromě?
Kávové stromy mohou vyrůst až do výšky třiceti stop (cca 9,1 m). Je jasné, že takováto výška je velmi nepraktická pro obhospodařování a samotnou sklizeň, proto jsou kávové stromy/keře upravovány, aby dosahovaly výšky maximálně deseti stop (cca 3 m).

8. Jaká je vlastně kávová barva?
Kávový bob je vlastně semeno uvnitř zářivě červené bobule. Čerstvý bob má před pražením bílou až stříbrnou barvu. Více o zrnkách kávy naleznete v našem předchozím článku.

9. Druhá nejobchodovanější komodita
Káva je druhá na světě v žebříčku produktů, s kterými se nejvíce obchoduje. Prvenství drží olej.

10. George Washington vynalezl instantní kávu
Stalo se tak roku 1906. Bystří zbystřili, že se v žádném případě nemůže jednat o prvního prezidenta USA. A mají samozřejmě pravdu. Jedná se o Belgičana, t. č. žijícího v Guatemale.

11. Správně připravené Espresso obsahuje vždy pouze 30 ml extraktu
V kavárnách se jistě často setkáte s pojmem Americano. Název této kávy (30 ml extraktu plus vařící voda) se ustálil během Druhé světové války. Američtí vojáci si často poroučeli Espresso s vodou, aby zředili velmi výraznou chuť.

Zdroje obrázků: ana-white.com, pierrelotti.co.za, coffeebeans.ie 

 

vhojta vhojta

Snažím se odvádět svou práci tak, aby co nejlépe plnila svůj účel. Nahlížím na ni okem kreativce a vyhledám situace, které mají potenciál posunout mne kupředu. Proto jsem součástí Storyous. Nepohrdnu kvalitní kávou a dobrou knihou.

 @vhojta   @vhojta

Zaujal Vás článek? Sledujte náš blog na Twitteru a Facebooku.