Barista roku 2013 – Finálový den ONLINE!

Přemýšlíte jaké to je, když se sejde kávová smetánka z celé České republiky? Tak přesně takový přídomek má soutěž Barista roku 2013.  Jsme na finálovém dni hlavní soutěže v pražském hotelu Boscolo a v online reportáži vás budeme dnešním dnem provázet.

Online přenos ze soutěže Barista roku 2013

9:35 – Finálový den má malé zpoždění. Čeká se na projektové plátno.

9:40 – Plátno je na místě, takže jdeme na to! ;-)

1. Ondřej Hurtík

9:44 – První soutěžící Ondřej Hurtík si připravuje své pracoviště. Jako každý soutěžící má na připravení pracoviště rovných 15 minut. Atmosféra začíná pomalu, ale jistě dostávat soutěžní obrátky.

9:56 – Ondrův čas se pomalu chýlí ke konci. Moderátor právě představuje porotu, která bude dnešní finále hodnotit. Kromě Petry Veselé to jsou samí cizinci, takže to snad nebudu ani vypisovat :-D

10:01 – Ondra Hurtík dostává do ruky mikrofon a začíná svoji patnáctiminutovku pravdy!

10:03 – Ondra si potřásá pravicí s porotci, následně pronáší porotě svůj proslov. Volume doprava a jsou tu první čtyři soutěžní espressa!

10:08 – Porotci dostali první soutěžní kávu a po krátkém komentáři se Ondra ihned pouští do přípravy čtyř cappuccin. Připomínám, že úkolem soutěžícího je připravit čtyři vzhledově téměř nerozeznatelné nápoje. 

10:13 – Za potlesku publika Ondra připravuje čtvrté cappuccino – vše je na chlup přesné. Celá prezentace je vedena v anglickém jazyce.

10:17 – Nyní přichází na řadu čtyři libovolné kávové nápoje bez alkoholu, takzvané signature drinks.

10:19 – Ondra končí svoji prezentaci s malým zpožděním.
Každý soutěžící má na svoji prezentaci přesně 15 minut. Pokud čas přesáhne, má takzvanou minutu k dobru. V této minutě se soutěžícímu strhávají body. Pokud však přesáhne i tento čas, je diskvalifikován. To se v Ondřejově případě snad nestalo.

10:24 – „Dnes jsem byl mnohem víc nervózní než včera“ říká Onřej Hurtík moderátorovi po skončení své prezentace. „Jde o hodně a je zde opravdu velká konkurence skvělých baristů,“ zakončuje.

10:26 - Nyní nás čeká patnáctiminutová pauza, ve které Ondřej uklidí svou pracovní plochu.

2. Daniel Weller

10:38 – Pracovní plocha je uklizena. Na druhé stagi se již připravuje Daniel Weller, další barista z doubleshotu. Dan je původem z Austrálie, takže na Mistrovství světa baristů, které se letos koná v Austrálii, by jel vlastně domů.

10:41 – Nervozita se pomalu projevuje i na Danovi. Na přípravu má ještě necelých deset minut.

10:55 – Daniel končí svoji přípravnou patnáctiminutovku a moderátor mu přidělává mikrofon. Vše je připraveno!
Porota zaujímá svá místa a Daniel začíná svou krátkou úvodní prezentaci. 

10:58 – Hudba nabírá na hlasitosti a Dan připravuje čtyři soutěžní espressa. 

11:01 – Porotci krátce hodnotí a Daniel se vzápětí vrhá na přípravu soutěžních cappuccin.

11:04 – Všechna cappuccina opět bez chybičky, následuje zasloužený potlesk publika.

11:08 – V sále panuje velmi přátelská atmosféra. Všichni soutěžící se navzájem podporují a diváci neváhají ani vteřinu a při každé možné příležitosti tleskají.
Daniel Weller připravuje své čtyři signature drinky. 

11:12 – Daniel končí svoji prezentaci v čase 14:34.
„Dnes to bylo mnohem lepší. Byl jsem si jistější a jsem opravdu spokojený,“ říká Daniel lámanou češtinou v krátkém rozhovoru s moderátorem. Vzápětí se odebírá uklidit své pracoviště, čímž jeho dnešní vystoupení končí.

3. Terezka Balá

11:21 – Diváci se po výkonu Daniela odbíhají občerstvit, aby měli dost sil na podporu jediného zástupce něžného pohlaví. V sále se čím dál častěji objevuje Terezka Balá, která za malý moment začne svoji přípravnou patnáctiminutovku.
Pokud si chcete zkrátit čas, přečtěte si článek, ve kterém Terezka Balá vysvětluje, jak jednoduše poznat, zdali vaše káva bude stát za to.

11:29 –  Diváci vítají Terezku potleskem, a ta na oplátku posílá vzduchem pár polibků. Ta holka má prostě šmrnc!

11:40 – Terezka má posledních pár minut na přípravu, diváci se vracejí na svá místa a za malou chvilku začne Terezčina prezentace.

11:43Porotci přicházejí a Terezka začíná svou krátkou prezentaci vedenou v anglickém jazyce. Vypráví o svých dosavadních zkušenost a také o tom, jak se ke kávě vůbec dostala.

11:47 – Terezka jako první připravuje volný drink. Espresso s madagaskarskou čokoládou a jahodami ochucené mlékem. Mňam!!

11:53 – Terezku při přípravě soutěžního espressa doprovází kapela The Beatles a jejich nesmrtelný hit She Loves You. Vše do sebe krásně zapadá a Terezka působí velmi jistě a sebevědomě.

11:55 – Brouci pokračují, píseň A Hard Days Night zase doprovází přípravu cappuccina. Terezka maluje jedno srdíčko za druhým a diváci ji odměňují potleskem.

12:00 – Prezentace je u konce, vše zvládnuto s velkým časovým předstihem a jako bonus dvě espressa navrch!! „Jé, to jsem mohla připravit ještě alespoň dvě espressa,“ říká Terezka těsně po skončení své prezentace, když se dozvěděla, že měla ještě téměř minutu čas. Těmito slovy ukončuje svůj dnešní výkon a nutno přiznat, že svým soupeřům nasazuje velmi vysokou laťku.

4. Adam Obrátil

12:10 – Připravovat se začíná v pořadí již čtvrtý soutěžící. Adam Obrátil v současné době žije a pracuje v Londýně. Máme zde tedy jediného zahraničního zástupce.

12:26 -  Připravu zvládl Adam hladce a svoji prezentaci začíná krátkou promluvou s porotci.

12:27 – Vzápětí se pouští do přípravy soutěžních espress, která před porotci stojí dříve, než byste řekli zrno. Moc elegantní!

12:32 – Na řadě jsou cappuccina. Adam maluje jako ďábel a každé další cappuccino umocňuje hlasitější a hlasitější potlesk diváků.

12:36 – Adam pokračuje velmi neobvyklou volnou disciplínou, kterou ukončuje krásnou promluvou: „Uvědomuji si, jak moc velkou mám jako barista zodpovědnost. Jsem na konci celého procesu a v mých rukou jsou zrnka, která někdo přede mnou vypěstoval, sklidil a upražil. Moje reputace je tedy tak dobrá, jak dobré je poslední espresso, které připravuji.“

12:41„Dnes jsem sám sebe překvapil, zbývaly mi ještě dvě minuty, tak jsem se do toho možná trošku zbytečně zamotal, ale snad ne moc,“ říká Adam těsně po skončení své prezentace.

5. Adam Neubauer

12:50 – Své pracoviště si právě připravuje držitel ceny Barista roku 2012 Adam Neubauer. Soutěžící jsou letos opravdu velmi vyrovnaní, takže obhajoba titulu nebude jistě žádný med.

12:53 – Na velkém plátně se právě promítá sestřih předchozích tří ročníků.

13:01 – Adamův čas vyhrazený pro přípravu pracoviště se chýlí ke konci. Vše směřuje do finále.

13:06 - Čekáme na porotu. Moderátor krátí čas rozhovorem s Adamem, který vypráví o tom, co se pro něj po výhře Baristy roku 2012 změnilo a jaká byla na mistrovství světa baristů atmosféra.

13:14 - Adam začíná svoji prezentaci. „Na kávě miluji, jak se každý rok mění její chuť. I když máte stejnou značku, tak chuť může být rok od roku odlišná“.

13:20 - Adam začíná signature drinkem. Základem je espresso s ledovou borůvkovo-espressovou pěnou na povrchu.

13:22 – Ihned pokračuje přípravou cappuccina. Publikum ho jako obvykle za každý šálek odměňuje bouřlivým potleskem.

13:29 – Adam před porotu přináší soutěžní espressa a velmi rychle se loučí. Věřte nebo ne, ale Adam skončil své vystoupení v čase 15:00. Tomu říkám přesné načasování.

6. František Roháček

13:36 – Pracovní plochu si připravuje poslední soutěžící. Trošku obr, Obr František.

13:56 – Franta je dokonale připraven, máme před sebou poslední soutěžní vystoupení soutěže Barista roku 2013!

14:06 – Na rozdíl od všech ostatních vede svoji prezentaci v českém jazyce. Respektive v angličtino-češtině. Při servírování soutěžních espress si tak nejen díky svému umu vysloužil bouřlivý potlesk publika.

14:09 – Soutěžní cappuccina František popisuje střídavě v českém a anglickém jazyce. S každým dalším šálkem potlesk graduje. To je Showman!

14:11 – František připravuje svůj signature drink. Nutno uznat, že spojení kaviáru a kávy je opravdu velmi netradiční.

14:16 – Časem 15:07 uzavírá František dnešní soutěžní den.
Nervozita asi krapet poznamenala Frantův výkon, ale show to byla excelentní. Diváci mají svého vítěze. :-))

14:21 – Pro tuto chvíli se s vámi loučím a přibližně o půl šesté zveřejníme výsledky soutěže Barista roku 2013. 

18:03 – Baristou roku 2013 se stává František Roháček!

–––––-

zdroj obrázku: úvodní jaknakavu.eu, fotky baristů od tashiho 

 

vhojta vhojta

Snažím se odvádět svou práci tak, aby co nejlépe plnila svůj účel. Nahlížím na ni okem kreativce a vyhledám situace, které mají potenciál posunout mne kupředu. Proto jsem součástí Storyous. Nepohrdnu kvalitní kávou a dobrou knihou.

 @vhojta   @vhojta

Zaujal Vás článek? Sledujte náš blog na Twitteru a Facebooku.